Jogurtovo-jablečný piškot

Recept na piškotové těsto od mé babičky, vcelku se dá říct i dietní, spojený s mou fantazií. Lehký a nadýchaný moučník pro návštěvu i pro pohodu.


4.214x
0
1×

Postup přípravy

Vezmeme si 2 misky, jednu menší a druhou větší. Oddělíme žloutky od bílků. Do menší misky dáme bílky a ve velké rozšleháme žloutky s cukrem, šleháme do zhoustnutí a dokud se nerozpustí cukr. Potom postupně přidáváme jogurt a šleháme ještě 1 minutu. Potom si na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Do ušlehaného těsta přidáme jablka a mouku s kypřícím práškem. Opatrně vše zamícháme.

Troubu si zapneme na 50 °C.

Než se předehřeje trouba, ušleháme bílky a přidáme je do těsta. Opatrně přebalujeme peřinu, dokud se úplně nevmíchá to těsta.

Připravené těsto lijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, lehce rozetřeme i do krajů. Dáme piškot do trouby a zvýšíme na 100 °C .Po 15-ti minutách zvýšíme na 140 °C a pečeme do odskočení krajů.

Když je piškot upečený, necháme ho vychladnout. Můžeme ho podávat i samotný nebo pro ozdobení poklademe těsně vedle sebe měkkým ovocem a polijeme uvařeným rosolem. Stačí normální zakoupené želé, ale můžeme si připravit i vlastní želé.

Postup rosolu: Smícháme ovocnou šťávu s vodou. V 1/4 l rozmícháme pudinkový prášek a zbytek přivedeme k varu. Potom přiléváme směs s pudinkem a při neustálém mícháním vaříme do zhoustnutí. Jakmile je rosol uvařený, ihned rovnoměrně lijeme na piškot.

Jogurtovo-jablečný piškot necháme alespoň 2 hodiny v chladu a pak podáváme, krájíme na kostky.
user-icon

autor Stefoušek


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jogurtovo-jablečný piškot

Zpět na recept