Jihomoravské řepánky s mákem

Koláče, které se dělaly za časů našich babiček. Počítáme s časem na kynutí asi 70 minut.


4.727x
45 min
2×

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, vsypeme lžíci cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko i cukr. Dále špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a vše vařečkou zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou na teplém místě 45 minut kynout.

Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a na másle dusíme doměkka. Do ještě horké řepy přidáme mák, cukr, nasekané ořechy a krátce podusíme. Necháme vychladnout.

Vykynuté těsto si na pomoučený vál rozdělíme na stejné hromádky. Každou naplníme, zabalíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme v teple ještě 25 minut kynout.

Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku.

Povrch řepánků potřeme rozšlehaným vejcem a každému uděláme z drobenky čepičku.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova; asi 20 minut na 180 °C.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jihomoravské řepánky s mákem

Zpět na recept