Vaření.czReceptyJihomoravské řepánky s mákem

Jihomoravské řepánky s mákem

Koláče, které se dělaly za časů našich babiček. Počítáme s časem na kynutí asi 70 minut.


4.727x
45 min
2×

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
2 ksvejce
80 gmáslo
250 mlmléko
1 kostkadroždí
100 gcukr krupice
600 gpolohrubá mouka

na potření

1 ksvejce

nádivka

20 gmáslo
50 gcukr krupice
50 gvlašské ořechy
100 gmletý mák
2 kscukrová řepa (200g)

drobenka

50 gmáslo
50 gcukr moučka
50 ghrubá mouka

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, vsypeme lžíci cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko i cukr. Dále špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a vše vařečkou zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme pod čistou utěrkou na teplém místě 45 minut kynout. Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a na másle dusíme doměkka. Do ještě horké řepy přidáme mák, cukr, nasekané ořechy a krátce podusíme. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto si na pomoučený vál rozdělíme na stejné hromádky. Každou naplníme, zabalíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme v teple ještě 25 minut kynout. Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku. Povrch řepánků potřeme rozšlehaným vejcem a každému uděláme z drobenky čepičku. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova; asi 20 minut na 180 °C.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Jihomoravské řepánky s mákem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena