Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky a oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. Cibuli orestujeme na rozehřátém másle, přidáme houby, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Houby dusíme do změknutí.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do mísy naskládáme vrstvu brambor, na ni vrstvu hub a opět vrstvu hub. Takto pokračujeme do vypotřebování. Poslední vrstvou budou brambory.
Vejce rozšleháme v mléce, osolíme a přidáme kmín. Směsí přelijeme houbovec a vložíme do rozehřáté trouby. Na 150 °C necháme zapéct. Nastrouháme sýr, posypeme jím houbovec a necháme 10 minut v teplé troubě "dojít".
Jihočeský houbovec podáváme s čerstvou zeleninou - na nudličky nakrájenou ředkvičkou, hlávkovým salátem nebo plátky okurky.