Jihočeský houbovec

Tradiční houbovec z jihu Čech. Kořeněné houby a brambory zalité vajíčky.


4.616x
60 min

Ingredience

3 lžícemáslo
500 gbrambory
1 ksvětší cibule
1 lžičkadrcený kmín
500 gčerstvé houby

podle chuti

sůl
mletý pepř

těstíčko

sůl
4-5 ksvejce
125 mlmléko
drcený kmín

na ozdobu

100 gtvrdý sýr

podle potřeby

máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

příloha

čerstvá zelenina

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, necháme vystydnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky a oloupanou cibuli nadrobno nasekáme. Cibuli orestujeme na rozehřátém másle, přidáme houby, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Houby dusíme do změknutí. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do mísy naskládáme vrstvu brambor, na ni vrstvu hub a opět vrstvu hub. Takto pokračujeme do vypotřebování. Poslední vrstvou budou brambory. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme a přidáme kmín. Směsí přelijeme houbovec a vložíme do rozehřáté trouby. Na 150 °C necháme zapéct. Nastrouháme sýr, posypeme jím houbovec a necháme 10 minut v teplé troubě "dojít". Jihočeský houbovec podáváme s čerstvou zeleninou - na nudličky nakrájenou ředkvičkou, hlávkovým salátem nebo plátky okurky.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jihočeský houbovec

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena