Jemná bramborová polévka s květákem

Snadný recept na lehkou polévku s kořenovou zeleninou, bramborem a květákem.


5.02x
60 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1.5 lžíceolej
1.2 lvývar
2 lžícemáslo
400 gbrambory
1 kscibule
80 gceler
80 gmrkev
50 gpetržel
200 gkvěták
2 lžícehladká mouka
0.5 lžičkydrcený kmín

podle chuti

sůl
petrželka
mletý černý pepř

Postup přípravy

Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a očistěný květák rozebereme na růžičky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drcený kmín a růžičky květáku a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova. Pak postupně přidáme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut za občasného míchání opékáme, dokud zelenina tzv. nezavadne. Tento základ zalijeme vývarem, vložíme brambory, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu.

Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vychladlou jíšku vmícháme do vroucí polévky a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká. Hotovou polévku dochutíme bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo majoránkou.

Jemnou polévku s květákem a bramborem rozdělíme na porce a ihned podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemná bramborová polévka s květákem

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká