Snadný recept na lehkou polévku s kořenovou zeleninou, bramborem a květákem, která skvěle zasytí i zahřeje.
2 stroužky | česnek |
1.5 lžíce | olej |
1.2 l | vývar |
2 lžíce | máslo |
400 g | brambory |
1 ks | cibule |
80 g | celer |
80 g | mrkev |
50 g | petržel |
200 g | květák |
2 lžíce | hladká mouka |
0.5 lžičky | drcený kmín |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
petrželka | |
mletý černý pepř |
Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a očistěný květák rozebereme na růžičky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme drcený kmín a růžičky květáku a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova. Pak postupně přidáme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut za občasného míchání opékáme, dokud zelenina tzv. nezavadne. Tento základ zalijeme vývarem, vložíme brambory, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej, na kterém za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vychladlou jíšku vmícháme do vroucí polévky a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká. Hotovou polévku dochutíme bylinkami, třeba petrželkou, pažitkou nebo majoránkou. Jemnou polévku s květákem a bramborem rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena