Vaření.czReceptyJehněčí kýta pomalu pečená

Jehněčí kýta pomalu pečená

Celá kýta upečená při nízké teplotě, která se úplně rozplývá na jazyku. Měla by teoreticky vystačit pro šest osob.


4.778x
160 min
8×

Ingredience

5 stroužkůčesnek
voda
2 lžíceolivový olej
1 lžičkadrcený pepř
1.4 kgjehněčí kýta
1 lžičkadrcený tymián
2 lžícehrubá mořská sůl

Postup přípravy

Kýtu můžeme použít jehněčí nebo skopovou. Celou, tuku zhruba zbavenou a odblaněnou kýtu opečeme ve velké pánvi na olivovém oleji prudce ze všech stran. Pak ji vyjmeme, osolíme hrubou mořskou solí, potřeme tymiánem a třeným česnekem a položíme na rošt do trouby, kterou jsme předehřáli na 75 - 80° C. Pod rošt vsuneme misku nebo hluboký pekáč (tzv. reine) s půl šálkem vody na zachycení šťávy. Vodu v případě potřeby doléváme. Jehněčí kýtu v troubě ponecháme bez otáčení 4 - 6 hodin v závislosti na teplotě, váze a osobní zálibě, zda dáme přednost stupni rare, medium rare nebo medium - nutno vyzkoušet. Hodně záleží i na jakosti masa. Suchý vzduch vysouší, pečeme tedy klasicky. Jako příloha k pomalu pečené jehněčí kýtě se hodí brambory restované na směsi másla s olivovým olejem a ochucené čerstvým rozmarýnem, grilovaná rajčata a fazolové lusky uvařené al dente. Doporučený nápoj: Červené bordeaux z oblasti St. Emillion, Chateau Neuf du Pape nebo mělnická červená Ludmila.
user-icon

autor hokuspokus


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jehněčí kýta pomalu pečená

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena