Jančina bábovka

Rodinný recept na dobrou bábovku do velké formy.


4.819x
90 min
1×

Ingredience

těsto

1 sklenkaolej
3 ksvejce
1 sklenkamléko
250 gcukr krupice
300 gpolohrubá mouka
1 balíčekkypřící prášek do pečiva
1 balíčekvanilin

podle potřeby

máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Aby byla jistota, že bude sníh krásně tuhý, můžeme šlehací misku malinko vytřít octem.

V druhé míse smícháme žloutky s cukrem a vanilinem a začneme šlehat. Postupně přidáme sklenku mléka, mouku smíchanou s práškem do pečiva a postupně přiléváme olej. Jakmile vznikne hladká hmota, jemně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

Těsto nalijeme do připravené formy. Někdy si formu naplním jen polovinou světlého těsta a do zbytku těsta přidám holandské kakao. Netřeba šetřit kakaem, ať je bábovka krásně barevná a opravdu chutná kakaem. Tmavé těsto nalijeme na světlé těsto. Vznikne tak krásné mramorování.

Jančinu bábovku dáme péct do předehřáté trouby. Já osobně peču bábovku (přikrytou alobalem) v mikrovlnné troubě na horký vzduch při 200°C. Krásně naběhne a pěkně stejnoměrně se propeče.

Jančinu bábovku necháme po upečení částečně vychladnout, poté vyklopíme, můžeme pocukrovat a pak už si jen pochutnáváme.
user-icon

autor hajibuni


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jančina bábovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.