Italské risotto ai funghi podle Sisi

Stýská se vám po Itálii? Milujete krémové italské rizoto? Všude jen recepty na česko-srbskou náhražku? Tohle vás nezklame! Pojďme na to. Je to tak jednoduché!


1.01x
60 min

Postup přípravy

Jednu cibuli si nakrájíme na úplně malé kousíčky, skoro tak stejně malé jako rýže sama. Do velké pánve nebo velkého hrnce (musí mít velký spodek, aby se rýže rozložila rovnoměrně) dáme tři velké lžíce másla a tři lžíce olivového oleje. Tento krok je velmi důležitý, jinak by se nám máslo chytalo ke spodku. 

Cibuli necháme rozvonět pár minut a pak přidáme rýži.

Rýži neoplachujeme, chraň Bůh. Ztratila by cenný škrob, který je podstatný pro vytvoření krémového rizota!

Míchám, mícháš, mícháme je heslo tohoto pokrmu. Od té vteřiny, kdy zapneme sporák, se od něj nesmíme vzdálit ani na chviličku! Necháme rýži propojit s cibulí a trochu si popovídat.

Jakékoliv zmínky připalování jsou náznakem, že máme buď ztlumit plamen, nebo přidat první naběračku vývaru. Když se rýže osmažila a cibule vyplýtvala témata k rozhovoru, přidáme šťávu z půlky citronu, chvíli počkáme, zamícháme a pak i první naběračku vývaru. Samo sebou, ideální je poctivý vývar uvařený s láskou, ale nebudem si lhát do kapsy, i dva bujóny rozpuštěné ve vodě udělají kýžené kouzlo. A teď kousek po kousku.

Zamícháme vývar v rýži a hlídame, aby se rýže nepřipálila. Další naběračku přidáme až ve chvíli, kdy se první vsákne do rýže. Tohle opakujeme do vyčerpání vývaru nebo do uvaření rýže, kterou průběžně ochutnáváme.

Mezitím si připravíme žampiony. Nakrájíme na menší kousky, ale ne na plátky, v hrnci se nám ještě zmenší. Připravíme si hrnec opět se základem máslo, olej, cibule, případně i česnek (věř mi a dej ho tam) a na mírném ohni nejdřív snažíme cibuli a pak i houby. Pak přidáme špetku tymiánu, soli a pepře.

Když máme hotové houby (5-10 minut) a rýže je měkká, krémová a bez vody, všechno stáhneme a přidáme poslední kouzlo - lžíci másla a parmazán (kolik chceme). Přikryjeme pokličkou, na 2 minuty necháme proběhnout závěrečnou řeč.

Risotto ai funghi podle Sisi servírujeme s houbami nahoře, špetkou pepře a olivovým olejem na dozdobení.
user-icon

autor Sisi


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Italské risotto ai funghi podle Sisi

Zpět na recept