Vynikající osvěžující polévka s rajčaty, hráškem a sýrem.
Hodnocení
2.9
/ 5 (1506x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Hrášek200 g
Vývar4 dl
Máslo20 g
Cibule1 ks
Celer1 ks
Rajče2 ks
Nudle80 g
Na ozdobu
Sýr
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme najemno. Rajčata spaříme, oloupeme a také nakrájíme najemno.
Na másle osmažíme cibuli a celer, zalijeme horkým vývarem a přivedeme do varu. Přidáme nakrájená rajčata, hrášek a nudle. Polévku povaříme ještě 10 minut a je hotovo.
Chuť polévky vylepšíme, když budeme k polévce podávat strouhaný sýr, ementál nebo parmazán. Italskou jarní minestrone rozdělíme na talíře, posypeme sýrem a ihned podáváme.
Minestrone (z italského minestra - polévka, s augmentativní příponou -one, tedy ve významu "velká polévka") je italská hustá zeleninová polévka. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, dále fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina. Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k disposici, někdy navíc těstoviny či rýže. Detaily receptu se liší i krajově. Většinou je vegetariánská, někdy se přidává maso nebo se jako základ použije masový vývar. Minestrone je jedno z nejoblíbenějších jídel italské kuchyně. Původně to byla součást tzv. cucina povera, tedy chudé kuchyně. Šlo o velice skromný pokrm, většinou podávaný jako hlavní jídlo.