Hubník ze sušených hřibů dubových

Recept na velmi chutné, levné, syté a voňavé jídlo z hřibů dubových.


2.615x
60 min

Postup přípravy

Sušené hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody, scedíme a pokrájíme na menší kusy. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a masitou uzenou slaninu na malé kostky. Vejce vyšleháme se studeným mlékem, jemně osolíme a promícháme. Do mísy dáme starší rohlíky pokrájené na menší kusy, zalijeme 2/3 vaječno-mléčnou směsi, opatrně promícháme, aby rohlíky nasákly směsí. Na oleji na pánvi vyškvaříme uzenou slaninu, na tuku orestujeme cibuli s kmínem do sklovita, opečeme dubáky, podlijeme malým množstvím horké vody a dusíme doměkka. Když jsou houby měkké, směs okořeníme čerstvě mletým černým kořením a necháme vychladnout. Zatím posekáme nadrobno čerstvou petrželovou nať. K rohlíkům přilijeme zbylou třetinu vaječno-mléčné směsi, přidáme houbovou směs a posekanou petrželovou nať, opatrně promícháme a necháme asi 30 minut odpočívat. Připravenou směs vlijeme do okrouhlé formy z jenského skla, povrch uhladíme hřbetem lžíce a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud povrch nebude do křupava a do červeno-hněda pěkně vypečený. Když hubník trochu vychladne, pokrájíme ho jako dort na porce. Hubník ze sušených hřibů dubových za tepla servírujeme s domácí čalamádou nebo s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami, za studena s rajčaty či s libovolným salátem. Jde o syté, velmi chutné, laciné a voňavé podzimní jídlo, které je uvnitř šťavnaté a na povrchu s křupavou kůrkou. Pokrm podáváme jako samostatné jídlo, ale i jako chutnou přílohu.


Krkonošský hubník


(doba přípravy 60 min)


Krkonošský

user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hubník ze sušených hřibů dubových

Zpět na recept