Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu. Hrušky omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do marinády a necháme macerovat přes noc.
Marináda: Smícháme červené víno s pomerančovou šťávou, třtinovým cukrem a okořeníme hřebíčkem.
Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme podle návodu na obalu hustý pudink, který necháme vychladnout.
Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháváme uvařený pudink. Krém zlehčíme zakysanou smetanou.
Hrušky vyjmeme z marinády, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
Do vychlazených misek nebo pohárů rozdělíme vanilkový krém, který poklademe hruškami, a podle chuti zakápneme vinnou marinádou.
Hrušky s vanilkovým krémem podáváme s oplatkou nebo sušenkou.