Prosátou mouku promícháme s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
Náplň 1: Mléko, žloutky, moučkový cukr a solamyl za stálého míchání přivedeme k varu, až vznikne hladký krém. Krém odstavíme z tepla a necháme vychladnout.
Náplň 2: Mandle spaříme, oloupeme a umeleme nebo nastrouháme. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Potom vmícháme mleté mandle, vejce , rum a solamyl.
Koláčovou nebo velkou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Potom do ní ručně rozprostřeme odleželé těsto. Obě náplně spolu promícháme a vložíme rovnoměrně na těsto. Poklademe plátky hrušek a vložíme do středně předehřáté trouby. Pečeme přibližně 40 minut dorůžova.
Vychladlý hruškový koláč s mandlemi ozdobíme vyloupanými mandlemi, posypeme moučkovým cukrem, naporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji.