Z mouky, másla, cukru, vajíčka a vody vypracujeme na vále těsto a necháme chvíli v chladu odpočinout.
Pak jej vyválíme a vyplníme jím dortovou formu tak, aby stěny korpusu byly u dna silnější a okraje nahoře slabší. Vložíme do vyhřáté formy a pečeme tak dlouho, až okraje zrůžoví.
Mezitím oloupeme hrušky, stopky ponecháme, bubák vykrojíme. Vložíme do hrnce, pokapeme citronovou šťávou, zasypeme 3 lžícemi krupicového cukru, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Hrušky necháme okapat.
V mléce rozmícháme cukr, pudinkový prášek, želatinu a žloutky. Za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme 1 minutu. Poté vmícháme sníh z bílků.
1/3 krému nalijeme do upečené formy, poklademe hrušky a dolijeme krém tak, aby vršky hrušek i se stopkami koukali ven, pokapeme čokoládou.
Hruškový dort vypadá velmi svátečně.