Specialita mého otce. Připravuje ji vždy na Vánoce, Nový rok, k večeři na Tři Krále a vždy, když máme chuť. Výborně zahřeje a lahodí jazyku. Jen vyzkoušejte!
Hodnocení
4.6
/ 5 (100x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Náplň
Cukr6 lžic
Máslo10 g
Pomeranč1 ks
Citron1 ks
Vodka1 l
Skořice mletá1 lžička
Postup přípravy
Cukr rozpálíme v pánvi na karamel, přidáme kousek másla a necháme rozpustit.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a z celého citronu nastrouháme kůru. Použijeme dobře omytý a odrhnutý citron.
Do rozpáleného cukru přidáme skořici, šťávu z pomeranče a citronovou kůru.
Vlijeme celou vodku nebo líh (nejdůležitější fáze receptu) a necháme chvilku povařit pod pokličkou.
Hriatvo přelijeme do termosky a podáváme do spotřebování.
Čirou náhodou jsem narazil na tento recept a zalila mě obrovská vlna nostalgie - na základní vojenské službě (což už je více jak 30 let) jsem dělal na vojenských cvičeních osobního "poskoka" pplk. Bubelínymu (což byla velká osobnost východního vojenského okruhu), jenže místo pomeranče a citrónu jsem používal na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu. Tímto lektvarem se začínal "válečný" den. :)
Slavenka
Hriatvo
Chcem upozorniť, že v receptíku je chybička. V závere, keď už nalejeme alkohol, nevaríme!!! Privedieme do varu a necháme pod pokrievkou chvíľku postáť. Inak sa nám alkohol odparí, alebo pri vykypení, môže začať horieť. A to je nebezpečné.
Slávka
Zajímavé komentáře
Hriatô
Nostalgie
Hriatvo