Uzené koleno uvaříme ve vodě doměkka. Přebraný hrách dáme do vařící vody na půl hodiny přikrytý pokličkou bobtnat. Potom hrách uvaříme doměkka a rozmixujeme. Oloupaný česnek nastrouháme najemno.
Rozehřejeme sádlo, přidáme mouku a připravíme si světlou jíšku.
Zalijeme ji vývarem, metličkou rozmícháme a 20 minut provaříme.
Přidáme rozmixovaný hrách a 30 minut vaříme.
Pak přidáme česnek i majoránku a podle chuti osolíme.
Uzené koleno obereme, maso nakrájíme na kostičky, opečeme nasucho na pánvi a přidáme do polévky.
Housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na troše rozpáleného tuku.
Opečené housky rozdělíme na talíře a přelijeme hrachovou polévkou s uzeným kolenem. Polévku si můžeme ochutit pepřem nebo polévkovým kořením.