Česnek oloupeme a nastrouháme najemno. Rozmarýn, tymián, sůl, pepř i česnek důkladně utřeme a směsí potřeme maso. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nasekáme nadrobno.
V pekáči rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Přidáme slaninu, cibuli i zeleninu a krátce orestujeme. Pak vše podlijeme vínem i vodou a uvedeme do varu. Přidáme bobkový list, nasekanou petrželku a přikryté poklicí pečeme v předehřáté troubě asi 80 minut na 200 °C. Během pečení maso přeléváme, podle potřeby podlijeme vodou.
V hrnci dohladka umícháme mouku s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme máslo a odstavíme. Pak vmícháme vejce, najemno nastrouhaný parmazán, strouhanku a těstíčko dochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem.
Maso přendáme na vymaštěný pekáček, povrch potřeme sýrovým těstíčkem a pokapeme rozpuštěným máslem. Hovězí pečeni v sýru vložíme do trouby a zapékáme 10 minut na 250 °C.
Výpek se zeleninou propasírujeme (můžeme pouze rozmixovat), přidáme máslo, necháme rozehřát a vmícháme mouku. Podle chuti osolíme i opepříme, omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme.
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou k hovězí pečeni v sýru jsou vařené brambory.
Máslo - 2 lžíce omáčka, 2 lžíce na potření, 1 lžíce těstíčko
Hladká mouka - 1 lžíce těstíčko, 1 lžíce omáčka