Ke slavnostnímu obědu si můžete připravit špikované kořeněné maso, dušené na víně a zdobené brusinkami.
Hodnocení
4.7
/ 5 (15x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Slanina100 g
Česnek3 stroužky
Máslo40 g
Tymián1 špetka
Jalovec2 kuličky
Šalotka2 ks
Červené víno130 ml
Hladká mouka 2 lžíce
Smetana ke šlehání130 ml
Vlažná voda250 ml
Hovězí maso600 g
Podle chuti
Sůl
Mletý barevný pepř
Na ozdobu
Sterilované brusinky4 lžíce
Postup přípravy
Hovězí maso protřeme solí i pepřem. Slaninu nakrájíme na delší nudličky a polovinou slaniny maso prošpikujeme. Rozpálíme polovinu másla a maso ze všech stran zprudka opečeme.
Šalotku nakrájíme na kolečka a společně s nudličkami slaniny, drceným jalovcem, utřeným česnekem a tymiánem přidáme k masu. Přelijeme polovinou vína a trochou vody. Maso dusíme doměkka a během dušení jej podle potřeby podléváme výpekem i vodou. Měkké maso vyndáme a částečně vychladlé nakrájíme na plátky.
Zbylé máslo promícháme s moukou a vmícháme do výpeku. Necháme provařit a poté přilijeme zbývající víno, které necháme prohřát. Omáčku osolíme i opepříme a podle potřeby přecedíme. Jako poslední do omáčky důkladně vmícháme smetanu.
Maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami. Jako přílohu k hovězímu na divoko doporučuji domácí houskový knedlík.
Doporučuji...maso s tím kořením chutná trochu jako zvěřina.
sweethard
kdysi jsem to jedla,moc mi to chutnalo,tak jsem hledala recept,tento byl nejblíž co jsem jedla,rozhodně né s houbama,ty nejím,ta mrkev tam určitě byla,tak jdu do toho díky