Hovězí maso s křenovou omáčkou

Recept na přípravu hovězího masa s chutí divokého koření a jemnou křenovou omáčkou. Pokrm podáváme jako hlavní chod. Výborně chutná s vařeným bramborem a ztraceným vejcem.


4.113x
120 min

Ingredience

100 gmáslo
1 ksžloutek
1 kscibule
100 mlsmetana
80 gceler
1 ksmrkev
1 kuličkajalovec
2-3 ksbobkový list
4 kuličkynové koření
60 ghladká mouka
4-5 lžicstrouhaný křen
8 kuličekcelý černý pepř
1 ksmalá petržel
850 ghovězí zadní v celku

podle chuti

sůl
citronová šťáva

podle potřeby

700-800 mlvývar

Postup přípravy

Hovězí maso očistíme a omyjeme. Celer, mrkev, petržel a cibuli oloupeme a ponecháme v celku. Křen oloupeme a velmi jemně nastrouháme. Ve smetaně rozkvedláme žloutek. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku.

Maso, kořenovou zeleninu a cibuli zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme veškeré koření, osolíme a zvolna vaříme tak dlouho, dokud maso nebude zcela měkké. Pak maso vyjmeme, uchováme na teple a vývar přecedíme.

Připravenou jíšku naředíme za stálého míchání asi 800 ml vývaru. Povaříme asi 15 - 20 minut a odstavíme z tepla. Pak do omáčky vmícháme nastrouhaný křen a smetanu se žloutkem, vše prohřejeme ale již nevaříme. Omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Vařené hovězí maso nakrájíme na plátky, přelijeme křenovou omáčkou a podáváme s bramborem nebo knedlíkem.

Rady a tipy pro správné grilování


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí maso s křenovou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká