Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem

Hovězí líčka patří mezi vyhledávané pochoutky. Recept na dobrý oběd nebo večeři z hovězích líček a hub.


2.813x
90 min

Ingredience

10 stroužkůčesnek
3 kscibule
0.5 lžičkymletý kmín
1 lžícemletá sladká paprika
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
1 ksčerstvá feferonka
3 lžícedomácí lečo
500 ghovězí líčka
3 lžícedomácí vepřové sádlo
1 lžičkauzená mletá paprika
250 gmražené pravé dubové hřiby

podle potřeby

horká voda
domácí vývar z hovězích morkových kostí

Postup přípravy

Hovězí líčka povaříme ve vroucí vodě asi 5 minut, potom scedíme od vody, necháme vychladnout, odkrojíme tuhé šlachovité části, odblaníme a maso pokrájíme na kostky o hraně asi 5 až 6 cm. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno, feferonku pokrájíme na jemno a očištěný česnek pokrájíme na silnější plátky.

Cibuli orestujeme na domácím vepřovém sádle do sklovita, zalijeme malým množstvím horké vody a na středním plameni vydusíme až na tuk. Tento proces opakujeme celkem 3x podobně jako při perkeltech, cibule se rozpadne, přirozeným způsobem ochutí a zahustí výslednou šťávu, nezahušťujeme v žádném případě moukou!

K orestované cibuli přihodíme feferonku, čerstvě mletý černý pepř, mletý kmín a spolu opražíme, přidáme česnek a necháme ho provonět (asi 1 až 2 minuty). Poté přidáme hovězí líčka, na silném plameni zprudka opečeme kostky masa z každé strany.

Když jsou kostky masa opečené, snížíme plamen na střední, maso zasypeme mletou sladkou paprikou a mletou uzenou paprikou. Za usilovného míchání necháme papriku úplně rozpustit a ještě chvíli hovězí líčka v tomto základu opékáme, čímž se výborně ochutí.

Podlijeme malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí, nesolíme, vývar je slaný dost, hrnec přikryjeme pokličkou a na středním plameni pomalu dusíme asi 80 - 90 minut, dokud maso nezměkne a uvolní se z něho rosolovitý klih, který šťávu ochutí a také zahustí.

Podle potřeby podléváme vždy malým množstvím horkého domácího vývaru z hovězích morkových kostí. Asi 15 minut před koncem dušení přidáme mražené dubáky (hřib dubový) a domácí lečo a dokončíme dušení.

Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem podáváme horké s domácím pařeným kváskovým knedlíkem - recept zde. Jde o příjemně pikantní jídlo z hovězích líček, které je nádherně voňavé po pravých hřibech, česneku, uzené paprice a použitém koření, je to pochoutka.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí líčka na dubácích s domácím lečem

Zpět na recept