Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

Dnes se hovězí líčka považují za lahůdku, tak přidávám jeden z receptů na velmi chutnou úpravu této dobroty.


3.519x
160 min
1×

Ingredience

10 stroužkůčesnek
4 kscibule
3 ksmrkev
4 ksbobkový list
1 lžícemletá sladká paprika
3 kuličkycelé nové koření
2 kuličkycelý jalovec
1 ksčerstvá feferonka
1 kghovězí líčka
200 mldomácí rajčatová šťáva
3 lžícedomácí vepřové sádlo
2 kspetrželový kořen
500 mlsuché červené víno cabernet sauvignon

podle chuti

sůl
sušený tymián
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

domáci hovězí vývar

Postup přípravy

Hovězí líčka zbavíme tuhých částí a odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na větší hrubší řízky, které osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonku pokrájíme na jemno. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na hrubší kousky o tloušťce asi 2 - 3 cm.

V horkém sádle zprudka opečeme řízky z hovězích líček, nehýbeme s nimi a necháme povrch zkaramelizovat pěkně do hněda - asi 3 až 4 minuty. Nepícháme do masa, aby nevytekla přebytečná šťáva zevnitř, potom řízky podebereme dřevěnou špachtlí a obrátíme, tehdy to jde už lehce, sami odskočí ode dna hrnce a stejným způsobem je opečeme z druhé strany.

Opečená hovězí líčka vybereme na talíř, do výpeku dáme cibuli a feferonku, stáhneme plamen na střední a cibuli restujeme téměř do hněda. Potom přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji pěkně zkaramelizovat.

Přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání ji necháme v horkém tuku úplně rozpustit. Přidáme domácí rajčatovou šťávu, bobkové listy, celé nové koření, celý jalovec a tymián a krátce orestujeme. Přilijeme suché červené víno, zvýšíme plamen a necháme prudce vařit asi 20 minut, aby se odpařil alkohol.

Do tohoto základu přidáme opečená hovězí líčka, zalijeme horkým domácím hovězím vývarem asi do poloviny masa, osolíme a přikryjeme pokličkou. Necháme jen táhnout na minimálním plameni za občasného podlití malým množstvím vývaru a dusíme, dokud líčka nezměknou až tak, že se začnou rozvlákňovat a dají se krájet i lžící, což trvá asi 3 hodiny.

Šťava je potom přirozeně zahuštěná a rosolovitá pomalým dlouhým dušením uvolněným klihem a rozvařenou cibulí. Výsledné šťávy nemá být mnoho, ale jen málo, asi tolik jako při vaření guláše. Nikdy nezahušťujeme moukou!

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem servírujeme horká spolu se zeleninou a bramborovou kaší. Časově je to sice náročné jídlo, ale je to gurmánský zážitek, který se vyplatí. Cenově je to poměrně laciné jídlo, které je velmi chutné, jemně pikantní a voňavé po víně, česneku, bylinkách a koření.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou a tymiánem

Zpět na recept