Recept na hovězí guláš z kližky po našem používá k zahuštění chleba.
Hodnocení
4.5
/ 5 (36x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Ostatní
Česnek1 ks
Cibule4 ks
Hovězí kližka1 kg
Podle potřeby
Hladká mouka
Brambor
Sádlo vepřové
Chlebová střídka
Podle chuti
Rajčatový protlak
Pepř a sůl
Mletá sladká paprika
Sušená majoránka
Na ozdobu
Naťová cibulka
Sušená celerová nať
Postup přípravy
Den dopředu je třeba maso naložit. Čerstvou kližku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky či nudličky.
Podobně připravíme cibuli - nejlépe objemově stejné množství jako masa, a nakrájíme také česnek.
Vše naložíme do rajského protlaku, soli a pepře dle vlastní chuti a necháme přes noc v chladničce.
Na druhý den včas vyndáme z chladu, aby se odrazilo a směs zprudka osmahneme na sádle.
Zasypeme lžící hladké mouky, sladkou paprikou a majoránkou. Nenecháváme na plameni, aby paprika nezhořkla. Promícháme a zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené.
Vaříme do změknutí masa, podle potřeby přiléváme horkou vodou, popř. vývarem. Můžeme přidat i bujonovou kostku.
Krátce před koncem vaření guláš zahustíme chlebovou střídkou - kdo nechce, najemno strouhanou bramborou, která se velmi rychle rozvaří a dodá tu pravou chuť. Kdo má rád, může přidat ještě prolisovaný česnek a majoránku.
Takto připravený guláš zdobíme čerstvou naťovou cibulkou nebo sušenou celerovou natí, podáváme s knedlíkem nebo chlebem jako v pravé hospůdce, my doma nejraději s těstovinami - malými kolínky.
Kolínka bych neřešil. Příloha přece není neoddělitelnou součástí receptu, dej si k tomu třeba brambory (ano, i taková z mého pohledu prasata jsem viděl, brambory ke guláši či k rajské nebo rýži k svíčkové, inu Němci...)
VASEK
Chutne,zajimave a docela i rychle.Dekuji za dobry recept!