Vaření.czReceptyHovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem
2 fotografie
Hovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem
Klasický recept pro ty, kteří mají rádi pořádné burgery. A nebojí se trochu si pohrát s přípravou!
Hodnocení
4.5
/ 5 (10x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Směs
Cibule2 ks
Cukr krupice2 lžíce
Balzamikový ocet4 lžíce
Podle potřeby
Majonéza
Olivový olej
Náplň
Bazalka1 špetka
Niva1 balíček
Gouda1 balíček
Ostatní
Rukola1 svazek
Anglická slanina1 balíček
Hovězí mleté maso600 g
Cheddar8 plátků
Postup přípravy
Jako první si připravíme mleté maso, které s ničím nemícháme. Maso pouze propracujeme v míse a vytvarujeme 4 placky, jejichž průměr musí být o něco větší než průměr burgerových housek, protože se na pánvi smrsknou.
Placky z každé strany jen lehce osolíme, opepříme a dáme odpočívat do lednice.
Dvě větší cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme v menším hrnci na troše olivového oleje. Cibuli osmahneme dozlatova, či klidně i do hněda. Poté přidáme dvě lžíce cukru a čtyři lžíce balsamikového octa. Cibuli promícháme a alespoň 20 minut s občasným promícháním necháme vařit pod pokličkou.
Chuťově výraznější sýry nastrouháme na drobném struhadle a promícháme i s bazalkou. Já zvolila goudu a nivu, to asi záleží podle chuti.
Na plechu vyloženém pečicím papírem uděláme ze sýra 4 hromádky, které vytvarujeme do placek vysokých alespoň půl centimetru. Placky dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na tak dlouho, dokud placky nebudou pevné a nepůjdou bez problému odendat z plechu.
Když jsou všechny složky burgeru připravené, můžeme dodělat maso. Placky masa vyndáme z lednice alespoň 15 minut před smažením. Maso smažíme na trošce olivového oleje asi 6 minut z každé strany, ale ne do karbanátkova, aby maso zůstalo šťavnaté.
K masu naházíme i kousky anglické slaniny a necháme je opražit.
Po usmažení vložíme plátky masa ještě do lehce vyhřáté trouby a na každém kusu necháme rozehřát dva plátky sýru cheddar.
Spodní i horní vnitřní stranu burgeru lehce pomažeme majonézou a vrstvíme odspoda. Na spodní housku dáme postupně rukolu, maso s cheddarem, osmahnutou slaninu, sýrový chips a lžíci karamelizované cibulky. Nakonec vše přiklopíme vrchní houskou.
Já jsem si troufla i na domácí burgerové bulky a musím je jedině doporučit. S kupovanými se to nedá srovnat a je škoda tu všechnu dobrotu dát do kaiserek. Houska dělá hodně! Hovězí burger s karamelizovanou cibulkou a sýrovým chipsem ihned podáváme.