Houskové knedlíky bez kvasnic

Dopřejte si vláčné domácí knedlíky, které se při přípravě nerozvaří, nemusí kynout a na talíři se nerozmočí. Recept podle popisu zvládne i naprostý začátečník.


4.3129x
60 min
4×

Postup přípravy

Minimálně 1 den staré rohlíky nakrájíme na kostičky po délce na třetiny, o 90 stupňů otočíme, opět nakrájíme na třetiny, pak přes kratší strany krájíme rohlíky do krychliček. Takto připravené rohlíky můžeme použít i o celé týdny později sušené - tvrdé.

Ve větší míse smícháme mouku, sůl a polovinu balíčku kypřícího prášku. Přidáme žloutky (bílky si můžeme nechat několik dní v ledničce např. na bílkový chlebíček) a mléko a důkladně promícháme. Výsledné těsto by mělo být husté, ale schopné pomalu téci. Těsto posypeme kostičkami rohlíků, můžeme je tak nechat i několik hodin odpočívat bez jakékoli újmy na kvalitě. Mezitím si zvládneme připravit například omáčku.

3 litry vody ve velkém hrnci přivedeme k varu a mezitím těsto důkladně promícháme s rohlíky. Jdou-li kostičky do těsta těžko zapracovat, přidáme mléko, je-li napak moc tekuté, přidáme trochu mouky.

Vedle sporáku si připravíme nádobu s vodou na namáčení rukou. Když voda v hrnci začne vřít, namočíme ruku do vody, udloubneme jí polovinu těsta a spolu s druhou rukou (také namočenou) vymodelujeme šišku asi 20 cm dlouhou. Dáme pozor, aby v šišce nezůstaly praskliny, jinak může knedlík při vaření prasknout.

Šisku vložíme do vroucí vody, ze zbytku těsta uhněteme ještě druhou a obě šišky necháme 30 minut vařit. Po 10 - 20 minutách knedlíky v hrnci otočíme vlhkou stranou vzhůru. Tyto houskové knedlíky se nerozvaří. Proto nevadí, když ve vodě zůstanou o pár minut navíc.

Hotové houskové knedlíky bez kvasnic vyjmeme z vody a počkáme, až okape voda. Knedlíky nakrájíme na plátky (z každé šišky cca 15), ve kterých by měly být vidět vykynuté díry.

Houskové knedlíky bez kvasnic podáváme jako přílohu k omáčkám a masu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Houskové knedlíky bez kvasnic

Zpět na recept