Jednoduchý recept na vydatné jídlo pro více osob, které je dobré, nenáročné na servírování a lze připravit předem. Děláno od oka a velice se povedlo.
Hodnocení
4.6
/ 5 (5x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Slanina250 g
Česnek5-6 stroužků
Cibule2 ks
Houby1 balení
Kroupy1/2 kg
Masox1 kostka
Podle chuti
Sůl
Majoránka
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Pivo
Postup přípravy
Den předem všechny kroupy vysypeme do hrnce s vodou a necháme den odmočit. Všechny houby vysypeme do druhého hrnce s vodou a necháme také den odmočit.
Druhý den do hrnce s vodou a kroupami přidáme kostku masoxu a vaříme, až se dají kroupy jíst (cca 2 hodiny).
Cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na kostičky a případné zbytky salámů, které najdeme doma, přidáme na pánev a lehce osmažíme.
Houby slijeme, trochu nakrájíme (jsou-li větší), přidáme do pánve a trochu osmažíme.
Uvařené kroupy dáme do dostatečně velké nádoby a přidáme obsah pánve. Dále přidáme všechen rozmačkaný česnek a koření podle chuti (sůl, pepř, majoránka). Všechno pořádně promícháme. Jde-li to špatně, kroupy jsou slepené, přidáme tam trochu piva, pak to jde lépe míchat.
Je-li vše dostatečně rozmíchané, přesuneme směs do pekáče a pečeme při cca 180 °C.
Houbového kubu pečeme v zakrytém pekáči asi 1 hodinu, poté odkryjeme horní díl a pečeme ještě cca 30 minut.
Houbového Kubu podáváme jako teplý hlavní chod s bílým zelím a vychlazeným pivem.