Čerstvé houby očistíme a otřeme vlhkou utěrkou. Místo čerstvých hub můžeme použít i sušené (30g) nebo zmrazené. Sušené je třeba dopředu namočit minimálně na 3 hodiny. Připravené houby nasekáme najemno.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nasekané houby a krátce podusíme, aby houby pustily aroma. Pak houby zaprášíme moukou a krátce vše osmahneme. Za stálého míchání zaléváme houbový základ polévky vývarem. Pro opravdovou houbovou chuť můžeme použít vývar z houbového bujonu. Polévku vaříme na mírném plameni asi 30 minut.
Houbovou polévku podle chuti osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Ještě polévku krátce přivedeme k varu a můžeme podávat.
Houbovou polévku se smetanou podáváme horkou. Je dobrá s čerstvým kmínovým chlebem.