Hnětýnky ze Strakonicka

Tradiční jihočeský recept ze Strakonicka, který se peče na posvícení. Recept mám po babičce.


4.526x
60 min
1×

Postup přípravy

Připravíme si formičky kulaté o průměru 12 cm.

Utřeme moučkový cukr se žloutky. Přidáme změklé máslo, utřeme.
Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi.

Formičky vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme formičky do cca 1 cm výšky těsta. Hnětýnky v troubě pečeme na 150 °C cca 30 minut.

Poté vychladlé hnětýnky poléváme citronovou nebo rumovou polevou a zdobíme drobnými cukrářskými ozdobami na hnětýnky - kytičkami (prodává se spíše na Strakonicku, apod.). Budeme mít cca 24 hnětýnek.

Poznámka: Máslo může být napůl s Herou.
user-icon

autor Helena


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hnětýnky ze Strakonicka

Zpět na recept