sůl | ||
3 ks | bobkový list | |
2 kg | hlemýžď | |
0.5 dl | olivový olej |
Nasbírané zahradní hlemýždě (šneky) musíme nejprve vyčistit. Uděláme to tak, že je umístíme do bedýnky, nebo kbelíku vystlaného větvičkami. Necháme je tam 3 až 4 dny. Hlemýždi se za tu dobu vyčistí.
Vyjmeme hlemýždě z nádoby. Ještě před vařením je propereme ve vodě, kterou několikrát vyměníme. Následně je vhodíme do vařící osolené vody a společně s bobkovým listem vaříme nejméně jednu hodinu. Po uvaření hlemýždě scedíme, vidličkou nebo nožem vyjmeme maso z ulity a odstraníme vnitřnosti. Maso musíme ještě důkladně očistit solí a octem. Nakonec hlemýždě opláchneme a necháme okapat.
Takto připravené maso můžeme dále upravovat. Připravujeme z něho saláty, smažíme, nebo děláme omáčky.
Foto: www.profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena