- | sůl | |
0.5 l | mléko | |
- | voda | |
2 kg | slepice | |
1 kg | pšenice |
Pšenici zbavíme nečistot, spaříme vroucí vodu, scedíme, rozprostřeme a necháme celý den prosychat na utěrce. Po vyschnutí ji v hmoždíři trochu protlučeme, abychom uvolnili slupky. Nakonec slupky odstraníme, pšenici propláchneme a vložíme do hrnce s vodou a vaříme 1 hodinu. (použijeme-li pšeničné kroupy, tak si práci ušetříme)
Vařenou pšenici necháme na sítě okapat. Slepici pak rozkrájíme, zalijeme osolenou studenou vodou a vaříme, dokud se maso nezačne oddělovat od kostí. Po uvaření slepici vyjmeme, vykostíme a vrátíme do vývaru. Přidáme vařenou pšenici a dohromady za stálého míchání vaříme asi 1 a 1/2 hodiny.
Když se vsákne a vyvaří všechen vývar, tak slepici zalijeme mlékem a ještě asi 5 minut vaříme za stálého míchání. Takto připravený kešek necháme vychladnout a uložíme na chladné místo. Chceme-li jej podávat, odebereme potřebné množství, které vložíme do máslem vymazaného kastrolu a ohřejeme.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena