Vyzkoušejte recept na grilovaný vepřový steak s kostí tzv. T-Bone steak, který výborně chutná s grilovanou zeleninou.
300 g | vepřový steak s kostí |
1 lžíce | máslo |
podle potřeby | |
---|---|
olivový olej | |
podle chuti | |
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř | |
0.3 lžičky | mletý sušený česnek |
0.3 lžičky | čerstvý nebo sušený tymián |
Vepřový steak s kostí, vysoký asi 3,5 cm a o váze asi 300 g, necháme před tepelnou úpravou nejméně 4 hodiny, při pokojové teplotě, odležet. Maso nasucho očistíme (nesmí přijít do styku s vodou) a boční tukovou vrstvu nařízneme nožíkem na mřížku. Máslo utřeme s bylinkami a česnekem dohladka a necháme v lednici ztuhnout.
Grilovací pánev rozpálíme bez oleje na 220 °C. Steak z obou stran osolíme, opepříme, potřeme olejem, vložíme na suchou předehřátou pánev a pečeme z každé strany 3 minuty. Poté steak kleštěmi postavíme na kost a propékáme ještě 2 a půl minuty. Následně maso položíme do pánve, poklademe kousky bylinkového másla a zakryjeme nahřátou poklicí, nebo druhou pánví. Zdroj tepla vypneme a steak necháme 6 až 10 minut dojít.
Na pánvi grilovaný vepřový T-Bone steak podáváme s oblíbenými dipy a zeleninovými saláty. Jako přílohu můžeme zvolit pečivo anebo pečené batáty s rajčaty.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena