Očištěné slávky dáme do kastrolu, přidáme stroužek česneku, lžíci nasekané petrželky, feferonku zbavenou jadýrek a zalijeme vínem.
Přiklopíme pokličkou a zprudka vaříme, dokud se slávky neotevřou. Poté slávky přecedíme, ale vývar nevyléváme, budeme ho ještě potřebovat.
V misce smícháme strouhanku, zbylý česnek, strouhaný parmezán, dvě lžíce sekané petrželky a olivový olej. Pak přidáváme vývar ze slávek, dokud nedosáhneme krémové konzistence, směs nesmí být moc tekutá.
Nyní vyloupeme slávky ze schránek, necháme si vždy tu půlku schránky, ve které nebyla slávka přichycená, do ní dáme zpět slávku a naplníme připravenou směsí.
Naplněné slávky rozložíme na plech a dáme grilovat do předehřáté trouby na 200 °C na 10 - 15 minut. Gratinované slávky podáváme s bílým pečivem a zapíjíme bílým vínem.
Dobrý recept. Je určitě třeba dbát na výběr správného typu vína. Jen jsem tak nějak nevyčetl, kam přijde zmiňovaný pepř, který je uvedený v ingrediencích. Do vroucí vody nebo do směsi?
pethel
Děkuji za pozitivní reakci. Určitě se může použít víc vína, ale jde o to, že slávky pustí hodně vody, která se pak používá do strouhanky a zředěním vínem se ještě dost rozředí, jedině by se dalo tuto šťávu trochu zredukovat, aby se získala intenzivnější chuť.
Krtek
Výborný recept, jen si myslím že je potřeba použít na kilo slávek 2dl vína