Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

V Maďarsku je Ferdinand velmi oblíbený moučník a existuje obrovské množství receptů na jeho přípravu. Jde o zákusek z kynutého těsta lahodné chuti s karamelem.


2.312x
60 min

Ingredience

těsto

15 gsůl
50 gmáslo
2 ksžloutek
350 mlmléko
30 gcukr krystal
500 gpolohrubá mouka
21 gčerstvé droždí

krém

150 gmáslo
30 grozinky
0.5 kscitron
130 gcukr krystal

směs

100 mlmléko
80 gcukr krystal
1 balenívanilkový cukr

podle potřeby

slunečnicový olej na vymazání
cukr krystal na vysypání

Postup přípravy

Do mísy prosejeme polohrubou mouku a smícháme s cukrem a solí. Do mouky vyhloubíme jamku, do ní rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme pokrájené máslo, vaječné žloutky a zbylé mléko a uděláme měkčí těsto. Těsto necháme v teple kynout 30 minut.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme cukrem krystal. Citronovou kůru z poloviny citronu nastrouháme. Do misky dáme změklé máslo, cukr krystal, nastrouhanou citronovou kůru a umícháme krém na natření těsta. Rozinky jsem do krému nedala, kdo chce, může je přidat.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku asi na tloušťku 1 cm. Na těsto natřeme připravený krém a stočíme do závinu. Závin pokrájíme asi na 6 cm dlouhé válečky. Válečky na stojato postavíme do bábovkové formy, ne ale natěsno a necháme ve formě ještě 30 minut kynout.

V hrnku smícháme cukr krystal a vanilkový cukrem s mlékem, kterým Ferdinanda v polovině pečení hojně pokropíme, přitom spotřebujeme celou cukrovo-mléčnou směs. Bábovkovou formu s bábovkou Ferdinand vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách hodně pokropíme připravenou cukrovo-mléčnou směsí, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 10 minut.

Upečenou bábovku Ferdinand vybereme z trouby a ihned ještě za horka vyklopíme na desku. Později by se Ferdinand vlivem chladnoucího a tuhnoucího karamelu přilepil ke formě a nedal by se vyklopit. Bábovku necháme na desce úplně vychladnout.

Ferdinanda - maďarskou karamelovou bábovku po vychladnutí pokrájíme na porce a podáváme k dobré kávě, horkému kakau nebo horkému čaji. Peče se v různých formách vymaštěných olejem a vysypaných cukrem krystal, takže během pečení se na povrchu vytváří karamel.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ferdinand - maďarská karamelová bábovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena