Vaření.czReceptyDýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou

Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou

Recept na přípravu noků z máslové dýně a brambor. Dýňovo-bramborové noky podáváme s krémovou omáčkou ochucenou parmazánem a bylinkami jako hlavní chod.


3.816x
60 min
1×

Ingredience

podle chuti

sůl
muškátový oříšek
citronová šťáva
mletý černý pepř
sušený rozmarýn

těsto

1 ksvejce
400 gbrambory
200-250 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka
400 gmáslová dýně

omáčka

1 lžícemáslo
3 lžíceparmazán
1 lžícehladká mouka
200 mlzeleninový vývar
250 mlsmetana na vaření

podle potřeby

máslo na potření

Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Oloupanou máslovou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka. Měkké brambory a dýni slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout. Ještě než začneme připravovat těsto na noky, naplníme si velký hrnec vodou, kterou osolíme a pomalu přivedeme k varu. Mezitím vychladlé brambory a dýni prolisujeme do mísy, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme vejce a obě mouky. Ze směsi vypracujeme hladké jemné těsto. Pokud se bude těsto příliš lepit, můžeme přidat trochu hladké mouky. Na silně pomoučněném válu vytvarujeme z těsta válečky, ze kterých oddělujeme stejně velké (asi centimetrové kousky) noky. S těstem pracujeme co nejrychleji, aby nepovolilo. Připravené noky ihned vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou, hrnec odstavíme z tepla a necháme je asi 1 - 2 minuty "dojít". Noky scedíme a promícháme s máslem. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání naředíme vývarem a smetanou. Vše ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a rozmarýnem a zvolna vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme strouhaný parmazán, který necháme za stálého míchání rozpustit a krémovou omáčku podle potřeby dochutíme citronovou šťávou. Dýňovo-bramborové noky rozdělíme na porce, přelijeme krémovou omáčkou a ihned podáváme.

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

A zase ta dýně! Tentokrát si připravíme domácí dýňové noky, které jsou chuťově dobré samy o sobě, ale v kombinaci se špenátem a nivou nemají chybu.

Recept

Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem

Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.

Recept


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena