Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme. Pak ji nakrájíme na silnější pruhy a oloupeme (3500g čisté váhy). Jednotlivé díly si překrájíme tak, aby se vlezly do mlýnku a pomeleme je. Já používám robota - jako když sekám maso na sekanou. Vzniklou směs vsypeme (vlijeme) do většího hrnce, přidáme hřebíček (podle chuti i celou skořici) a za občasného míchání přivedeme do varu. Pak přidáme cukr a za občasného promíchání vaříme 30 minut. Pak přidáme želírovací cukr, uvedeme do varu a ochutnáme. Pokud se nám zdá málo sladké, přidáme cukr (+500g). Pak přidáme konzervační přípravek (pektogel) a vaříme ještě 5 minut. Horká dýňová povidla plníme do menších nahřátých skleniček. Při plnění se snažíme vybrat hřebíček. Koření můžeme také do povidel přidat v malém plátěném pytlíčku a ušetříme si práci s vybíráním. Skleničky zavíčkujeme, otočíme nahoru dnem a zabalené do deky necháme do druhého dne vystydnout.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?

Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.

Autor:Renata Hřebíčková


Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena