Dvojnásobný opilý Frantík

Recept na nejen vánoční moučník po babičce. Na 2 plechy.


3.914x
75 min

Ingredience

těsto

22 dkgcukr
6 ksvejce
22 dkgmáslo
2 lžícekakao
12 dkghladká mouka
0.5 balíčkukypřící prášek do pečiva

náplň

3-4 dlrum
55 dkgcukr moučka
55 dkgmleté vlašské ořechy

na potření

rum

poleva

1.5 plátkuztužený tuk
2 kshořká čokoláda

Postup přípravy

Potřebujeme 2 plechy. Jeden klasické velikosti, jeden menší. Oba vyložíme pečícím papírem. Pokud se dá těsto na 1 plech, je moc vysoké a není to ono.

Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a prosejeme.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do hladké máslové pěny. Přidáme připravenou mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těsta.

Na připravené plechy rozdělíme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Vrstva by neměla být příliš vysoká. Máslové těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečený korpus potřeme rumem a necháme vychladnout.

Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku potřeme oba korpusy. Ve vodní lázni si rozehřejeme tuk s čokoládou. Vlažnou čokoládovou polevou potřeme opilého Frantíka a necháme ztuhnout v chladném místě. Opilého Frantíka necháme uležet nejlépe do druhého dne.

Opilého Frantíka krájíme nahřátým nožem na obdélníčky 2 x 1 cm. Celý koláč zabalený ve folii mi vydrží i 3 týdny.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dvojnásobný opilý Frantík

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena