Dvojnásobný opilý Frantík

Recept na nejen vánoční moučník po babičce. Na 2 plechy.


3.914x
75 min

Postup přípravy

Potřebujeme 2 plechy. Jeden klasické velikosti, jeden menší. Oba vyložíme pečícím papírem. Pokud se dá těsto na 1 plech, je moc vysoké a není to ono.

Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem a prosejeme.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do hladké máslové pěny. Přidáme připravenou mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do těsta.

Na připravené plechy rozdělíme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme. Vrstva by neměla být příliš vysoká. Máslové těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečený korpus potřeme rumem a necháme vychladnout.

Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku potřeme oba korpusy. Ve vodní lázni si rozehřejeme tuk s čokoládou. Vlažnou čokoládovou polevou potřeme opilého Frantíka a necháme ztuhnout v chladném místě. Opilého Frantíka necháme uležet nejlépe do druhého dne.

Opilého Frantíka krájíme nahřátým nožem na obdélníčky 2 x 1 cm. Celý koláč zabalený ve folii mi vydrží i 3 týdny.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dvojnásobný opilý Frantík

Zpět na recept