Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli, okurky a papriku nakrájíme na drobné kostičky, salám na 5 mm dlouhé špalíčky. Ve 3 dl studené vody si rozmícháme sáček se šťávou k drůbeži. Uvařená vejce nasekáme.
Kuřecí stehna opláchneme, hadříkem osušíme a pokud je máme s kosí a kůží, vykostíme je a kůži odstraníme. Nevyhazujeme a použijeme na drůbeží vývar. Každý plát masa rozřízneme na 8 přibližně stejných dílků.
Do většího hrnce na rozpálený olej dáme naporcované maso a 5 minut restujeme, než se zatáhne. Pak přisypeme nakrájenou cibuli, mletou papriku, trochu soli a vše dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni bez podlévání (cibule pustí šťávu) dusíme 10 minut. Poté přidáme nakrájený salám, papriku a okurek, znova vše promícháme a pod pokličkou dusíme 5 minut. Po 5 minutách vlijeme do podušené směsi ve 3 dl vody rozmíchanou šťávu k drůbeži. Vmícháme vejce, 2 minuty na mírném plameni promícháváme. Vše odstavíme z ohně, ochutíme sekaným libečkem nebo jinou čerstvou bylinkou. Drůbeží kousky alá španělský ptáček podle chuti osolíme a opepříme.
Drůbeží kousky alá španělský ptáček podáváme s rýží.
Jako příloha se hodí rýže,houskový knedlík,můžou být i těstoviny.