Domácí sušené maso

Sušené maso je velmi chutná a energeticky bohatá pochoutka nejen na cesty, která se navíc nekazí.


4.5180x
120 min
8×

Postup přípravy

Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.

Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.

Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.

Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.
user-icon

autor Guraim


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí sušené maso

Zpět na recept