Ricotta je výborná sladká i slaná, s medem. Podle tohoto snadného receptu si ji můžeme snadno připravit i doma. Použít se dá do pomazánek, nejrůznějších sladkých i slaných náplní nebo na těstoviny.
Hodnocení
4.5
/ 5 (14x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Mléko1 l
Jablečný ocet2 lžíce
Smetana ke šlehání100 ml
Postup přípravy
Dáme vařit mléko, smetanu a sůl na mírném ohni. Teplota mléka musí být 80 °C.
Za stálého míchání přidáme ocet, minutku vaříme, ale mléko nesmí bublat. Měli bychom vidět, že se začínají dělat hrudky.
Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravíme si misku, cedník a gázu. Gázou vyložíme cedník. Jakmile ricotta vychladne, vlijeme ji do cedníku. Vznikne nám malý sýrový balíček, který trošku přimáčkneme, aby z něj vytekla všechna tekutina.
Hotovou ricottu dáme na pár hodin do lednice a můžeme podávat.
Pokud chceme mít lehčí riccotu, nepřidáme smetanu.
Nechci Vám kazit iluze, ale toto není ricotta. Ta se dělá ze syrovátky. Ta už neobsahuje kasein a sráží se jen globulin a albumin. Proto je ricotta vhodná i pro lidi alergické na kasein... To, co vám vznikne, bych spíš přirovnal k tvarohu, sýru cottage nebo prostě něčemu podobnému. Nicméně tím nechci recept nijak snižovat, sám se na něj chystám :-).