Domácí perníkové ozdoby na stromeček

Vyzkoušejte si letos připravit perníčky na stromeček, které si děti samy ozdobí. Tentokrát těsto připravíme z žitné mouky a sádla.


3.718x
90 min

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme s perníkovým kořením, lžící mleté skořice, kypřícím práškem do perníku a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Mléko rozšleháme s medem, vejci a hnědým cukrem. Směs přidáme do mísy a spolu s měkkým a na kousky nakrájeným sádlem a důkladně prohněteme.Takto připravené těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě asi 3 hodiny odležet. Poté těsto opět prohněteme a celý proces ještě asi třikrát opakujeme. Těsto na perníkové ozdoby zabalíme do folie a necháme do druhého dne odležet.

Z odleženého perníkového těsta vyválíme na vále pomoučněném hladkou moukou placku silnou asi 4 mm, ze které vykrajujeme většími tvořítky perníčky s otvorem.

Každý kousek perníkové ozdoby potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 - 7 minut dorůžova.

Vychladlé perníčky necháme ozdobit dětmi a pak je uložíme do plastové krabice. V den zdobení stromku je navážeme na stužky a zavěsíme na stromeček, ale můžeme je také ihned konzumovat.


Připravte si letos také vynikající vanilkové rohlíčky podle šéfcukrářky Lindy Vláskové

user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí perníkové ozdoby na stromeček

Zpět na recept