Domácí paštika v anglické slanině

Recept na netradiční paštiku podle britského receptu. Tuto "sekanou" paštiku připravujeme pro slavnostní příležitosti jako chuťovku. Recept je náročnější na čas, ale výsledek je perfektní.


4.358x
150 min
2×

Ingredience

300 gplátková anglická slanina

náplň

5 stroužkůčesnek
2 ksvejce
4 lžícebrandy
4 lžíceportské víno
3 lžícestrouhaná houska
800 gmleté vepřové maso
3 lžícenasekaná zelená petrželka
100 gkuřecí játra
3 ksvelká bílá cibule

podle potřeby

sůl
tymián
1 listbobkový list
olivový olej
0.5 lžičkymleté nové koření
1 lžičkamletý černý pepř

Postup přípravy

Den předem namočená játra v mléce, vyjmeme a rozmixujeme.
Česnek sloupneme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Petrželku omyjeme a usekáme.

Na pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme cibulku. Když cibule zpění, zalijeme ji brandy a portským vínem. Mícháme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří a potom pánev odstavíme.

Masová směs. Mleté vepřové maso ochutíme solí, mletým novým kořením a pepřem. Přidáme usekanou petrželovou nať, rozmixovaná kuřecí játra, podušenou cibuli, česnek, vejce a strouhanku. Vše zpracujeme rukama a necháme odležet v chladu.

Podlouhlou formu na pečení chleba poklademe plátky anglické slaniny tak, aby všechny stěny byly pokryté. Nyní vtlačíme co nejpevněji připravenou masovou směs. Tu opět pokryjeme slaninou, ochutíme tymiánem a poklademe bobkovým listem. Nyní formu důkladně zakryjeme alobalem. Nejvhodnější na toto pečení je samozřejmě "terina" s pokličkou.

Formu s masovou náplní vložíme do většího a hlubšího pekáče s vodou tak, aby hladina vody dosahovala do půlky formy s masem. Nyní vše vložíme do trouby a pečeme při 160 °C asi 90 - 100 minut. .

Upečené maso stlačíme za pomoci úzkého prkénka nebo jiného předmětu obaleného v alobalu tak, aby vytekl přebytečný omastek. Prkénko zatížíme třeba konzervami a necháme asi hodinu lisovat. Potom vychladlou formu s upečeným masem vložíme na dva dny do lednice.

Po této době se prolnou všechny chutě a vůně. Domácí paštiku v anglické slanině vyklopíme na tác (prkénko) a krájíme na plátky.

Domácí paštiku v anglické slanině podáváme s nakládanými cibulkami, feferonkami nebo okurkami a čerstvým křupavým chlebem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí paštika v anglické slanině

Zpět na recept