Harissa, to je tradiční pálivá omáčka pocházející z arabské kuchyně. Používá se k dochucování pokrmů i samostatně. A má opravdu říz!
1 palička | česnek |
2-3 lžičky | sůl |
1 ks | citron |
3 lžičky | koriandr |
6-10 ks | chilli paprička |
1 kg | paprika červená |
3 lžičky | římský kmín |
3 ks | červená cibule |
1 dl | rajčatové pyré |
podle potřeby | |
---|---|
olivový olej |
Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut na funkci gril. Občas papriky otočíme, aby se jejich slupka propekla ze všech stran. Pečené papriky přemístíme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout. Poté z paprik sloupneme zčernalou slupku, zbavíme semínek a stopky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Stroužky česneku oloupeme a z citronu vymačkáme šťávu. Koriandr a římský kmín vsypeme na suchou pánev a necháme rozvonět. Koření poté v hmoždíři roztlučeme na jemný prášek. Chilli papričky zbavíme stopky a nakrájíme na kousky. Semínka můžeme vydlabat, ale není to úplně nutné. Množství chilli papriček závisí na jejich pálivosti a naší chuti. Lze použít čerstvé i sušené chilli papričky. Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. K cibuli vsypeme česnek, chilli papričky a ještě asi 2 - 3 minuty restujeme. Do mixéru vsypeme oloupané papriky, cibulovou směs, rajčatové pyré (nejlépe domácí), nadrcené koření a důkladně rozmixujeme. Harissu osolíme, znovu promixujeme a podle potřeby přidáme ještě lžíci olivového oleje pro správnou konzistenci. Harissu přendáme do vyvařených skleniček a uzavřeme víčkem. Pro delší trvanlivost zavařujeme ve vodě na 80 °C 20 minut. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pálivou domácí harissu používáme k dochucování omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, kuskusu apod. Chutná i samostatně ke grilovaným pokrmům.
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Recept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem
Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu - velmi oblíbené pomazánky z cizrny. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc. Fotorecept krok za krokem.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena