Této české klasice asi jen málokdo odolá a hrušky jsou v tuto dobu senzační. Recept je rychlý a velmi dobrý.
směs | |
---|---|
3-4 ks | hruška |
2 lžíce | třtinový cukr |
1 balíček | skořicový cukr |
1 lžíce | strouhanka |
1 lžička | skořice |
1 špetka | muškátový oříšek |
těsto | |
1 balení | listové těsto |
podle potřeby | |
1 hrst | strouhanka |
na potření | |
1 ks | vejce |
Hrušky omyjeme, překrojíme, vyndáme jádřinec a jednotlivé půlky rozkrájíme na malinké kostky. Hrušky většinou rychle měknou a pak už není dobré je strouhat, pustí hodně vody a těsto by mohly snadno promáčet. Krájení na kostky je tak praktičtější a závin po rozkrojení vypadá hezky a trochu jinak. Nakrájené hrušky smícháme s třtinovým cukrem a skořicovým cukrem, přidáme lžíci strouhanky, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku. Směs důkladně promícháme.
Listové těsto rozválíme na plát, doprostřed nasypeme do pruhu hrst strouhanky a na ni poklademe připravenou ovocnou směs. Těsto zabalíme a přimáčknutím upevníme na obou koncích. Přendáme na plech vyložený pečícícm papírem a nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Hruškový závin pečeme dozlatova, vyndáme, necháme vychladnout a podáváme.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena