Nejprve si připravíme kvásek. Mléko malinko ohřejeme, nalijeme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy. K mouce přidáme zbytek cukru a 3 žloutky. Do mísy přidáme také špetku soli a přilijeme rozehřáté máslo. Nakonec přidáme i vzešlý kvásek a všechny suroviny důkladným hnětením zpracujeme v hladké těsto.
Těsto dáme do vymazané mísy, povrch poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto dáme na moukou podsypaný vál a vyválíme na 1,5 cm vysoký plát.
Z těsta pomocí skleničky vykrájíme větší kolečka a ve středu pomocí vykrajovátka vykrojíme malá kolečka. Vykrojené donuty necháme na desce ještě asi 20 minut kynout.
V pánvi rozpálíme velké množství oleje. Donuty opatrně vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany asi 2 minuty. Pozor, rychle se připalují, proto je při smažení pečlivě hlídáme.
Usmažené americké donuty klademe na papírový ubrousek, abychom z nich odsáli přebytečný tuk. Donuty necháme vychladnout.
Vychladlé donuty máčíme v čokoládové polevě a sypeme cukrovým zdobením. Ozdobené donuty necháme zatuhnout. Čokoládovou polevu připravíme tak, že si čokoládu na vaření nalámeme na kousky, vložíme do kastrolku, zalijeme trochou mléka a za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Poté přidáme máslo a mícháme, až nám vznikne hladká čokoládová poleva.
Domácí donuty jsou skvělou sladkou pochoutkou, snídaní, svačinkou i pohoštěním. A nad ty domácí jednoduše není!
Vyzkoušejte také: