Vaření.czReceptyDomácí chlebové bochánky

Domácí chlebové bochánky

Recept na domácí chlebové bochánky, které jsou křupavé a vydrží dlouho čerstvé. Ovšem málokdy zbudou do druhého dne.


4.816x

Ingredience

těsto

1 lžičkacukr
1.5 lžičkysůl
3 lžičkyocet
6 dlvoda
1 balíčekdroždí
300 ghladká mouka
1 hrstsezamové semínko
1 hrstslunečnicové semínko
1 hrstlněné semínko
300 gchlebová mouka

na potření

sůl
voda

na ozdobu

kmín

Postup přípravy

Nejprve si uděláme kvásek. Do menšího hrnce vlijeme 2 dl vody a zahřejeme, aby voda byla příjemně teplá. Do hrnce rozdrobíme droždí, lžičku cukru a zamícháme. Nakonec vmícháme zhruba 4 lžíce hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 15 - 20 minut vzejít kvásek. Mezitím si v míse smícháme jak mouku chlebovou, tak hladkou. Dále do mísy přidáme 1,5 lžičky soli a semínka podle chuti. Používám sezamové, lněné a slunečnicové. Všechny suroviny smícháme, přilijeme 4 dl vody, ocet a vzešlý kvásek a dobře zpracujeme. Těsto zlehka posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout. Po 90 minutách uděláme chlebové bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout. Poté bochánky posypeme kmínem a potřeme slanou vodou. Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Hotové chlebové bochánky potřeme slanou vodou a přendáme vychladnout na mřížku. Uchováváme je zabalené v utěrce. Z této dávky vyjde 5 větších chlebových bochánků, ale můžete upéci i celý bochník.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí chlebové bochánky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena