Domácí chléb Sampoch

Recept na výborný domácí chléb, jak ho dělám já.


3.02x
75 min

Postup přípravy

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, 2 dl vody, 1/3 žitné mouky, dobře promícháme a necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut.

Poté přidáme zbytek žitné mouky a 4 dl vody, těsto na chléb necháme vykynout (cca 25 minut).

Když hmota nabude 2 - 3x na objemu, přidáme sůl, kmín, ocet, který rozpustíme ve zbylém 1 dl vody, a promícháme. Pak přidáme 0,6 kg pšeničné hladké mouky, mícháme a hněteme, podle pořeby ještě přidáme mouku, až dostaneme těsto, které téměř nelepí.

Těsto na chléb Sampoch rozdělíme na dvě poloviny a vytvoříme bochánky nebo šišky (podle tvaru ošatek). Chléb dáme kynout do vymoučněných ošatek. Já používám ošatky pletené ze slámy.

Když těsto v ošatkách vykyne (cca 30 - 45 minut), vyklopíme na plech, který pomoučníme, chléb potřeme studenou vodou a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C.

Domácí chléb Sampoch pečeme 10 minut na 250 °C, pak stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 minut.
user-icon

autor Sam


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí chléb Sampoch

Zpět na recept