- Večer si připravíme rozkvas. Do mísy robota dáme 2 lžíce aktivního bílého kvásku. K němu přidáme 150 g bílé světlé chlebové mouky T 650 a 190 g vlažné vody, všechno spolu rozšleháme dohladka, mísu s rozkvasem zabalíme do igelitové tašky, necháme volně na pultě při pokojové teplotě asi 12 hodin, aby nám rozkvas dobře nastartoval.
- Ráno přisypeme k vykynutému rozkvasu 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, přilijeme 250 ml podmáslí a v robotu pomocí mísících háků vypracujeme řidší a lepivé těsto, které rukama potřenými olejem vytvarujeme do tvaru bochníku.
- Mísu s těstem zabalíme do igelitové tašky a necháme volně kynout na lince 2 hodiny. Během této doby první hodinu každých 30 minut odspodu podebereme naolejovanými rukama, vytáhneme nahoru, přeložíme do středu, toto uděláme kolem dokola po celém obvodě, potom zopakujeme už jen jedenkrát na konci druhé hodiny.
- Po uplynutí dvou hodin těsto z mísy vyklopíme na jemně naolejovanou desku, natahujeme rovnoměrně nejprve rukama do stran a začneme skládat od okraje směrem do středu, ve středu vždy stlačíme dolů, pokračujeme vždy pootočením těsta o 45 stupňů stále kolem dokola po celém obvodě. Tímto způsobem těsto překládáme a zároveň utahujeme.
- Přeložené těsto položíme spojem dolů a otáčivým pohybem a podsouváním těsta dlaněmi obou rukou dokola vytvarujeme kulatý bochník, který vložíme do moukou vysypané ošatky spojem nahoru.
- Ošatku zabalíme do igelitové tašky a odložíme přes den do chladničky, kde bude chléb pomalu kynout dále, teplotu chladničky nastavíme na 5 °C.
- Večer můžeme péct. Rozpálíme troubu na 250 °C asi 30 minut i s plechem na pečení a na spodku máme také plech, do kterého nalijeme vodu (pečení chleba svědčí horké vlhko).
- Ošatku s těstem vyndáme z chladničky. Chléb vyklopíme na teflonovou fólii, přeložíme na vyhřátý plech, vložíme péct na střední rošt.
- Dvířka rychle zavřeme a pečeme prvních 15 minut při 250 °C, tehdy se chléb stáhne a nerozlije se do stran, ale krásně se nadzvedne nahoru.
- Po patnácti minutách snížíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme ještě 30 minut.
- Dlouho kynutý bílý kváskový chléb s podmáslím vyndáme z trouby, necháme vychladnout na mřížce a krájíme na krajíce nejdříve 4 hodiny po upečení.
Takto připravený chléb je výborně hydratovaný s velkými početnými oky. Chléb je velmi lehký a mimořádně chutný, jeho pečení můžeme přesně načasovat podle toho, když potřebujeme mít čerstvě upečený chléb pro rodinu na stole.