2 lžíce | olivový olej | |
pepř a sůl | ||
citronová šťáva | ||
1 stroužek | prolisovaný česnek | |
100 g | mladý špenát | |
1 ks | nakrájená cibule | |
0.5 lžíce | mletý římský kmín | |
0.5 lžičky | mletý zázvor | |
250 g | zelená čočka | |
600 ml | zeleninový nebo kuřecí vývar | |
2 lžíce | lístek máty | |
1 lžíce | lístky koriandru | |
1 lžíce | listová petržel | |
hoblinky citronové kůry |
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a opékáme ji asi 6 minut. Vmícháme do ní česnek, kmín a zázvor a za občasného míchání je opékáme, dokud cibule nezačne hnědnout.
Na pánev přidáme čočku. Přelijeme ji vývarem, aby vývar sahal 2,5 sm nad čočku. a zvolna vaříme 20 minut nebo podle návodu na obalu.
Špenát opláchneme studenou vodou a třepáním osušíme. Mátu, koriandr a petrželku nakrájíme nadrobno.
Pokud se všechna tekutina vstřebá do čočky, přidáme trochu vývaru. Vmícháme špenát a necháme ho ovadnout. Potom vmícháme vylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu. Čočku upravíme na mísu, ozdobíme hoblinkami citronové kůry a podáváme.
(Rada: Na přípravu tohoto pokrmu se nejlépe hodí zelená francouzská čočka, která se nerozvaří ani po dlouhém vaření. Můžete také vyzkoušet hnědou nebo oranžovou čočku, musíte ji však hlídat, protože se může rychle změnit na kaši.)
Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena