Jednoduchý recept na 4 - 6 porcí nevšedního pokrmu ze všedních surovin.
2 lžíce | olivový olej |
sůl a pepř | |
citronová šťáva | |
1 stroužek | prolisovaný česnek |
100 g | mladý špenát |
1 ks | nakrájená cibule |
0.5 lžíce | mletý římský kmín |
0.5 lžičky | mletý zázvor |
250 g | zelená čočka |
600 ml | zeleninový, nebo kuřecí vývar |
2 lžíce | lístky máta |
1 lžíce | lísky koriandr |
1 lžíce | lístky petrželka |
hoblinky citronové kůry |
Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a opékáme ji asi 6 minut. Vmícháme do ní česnek, kmín a zázvor a za občasného míchání je opékáme, dokud cibule nezačne hnědnout.
Na pánev přidáme čočku. Přelijeme ji vývarem, aby vývar sahal 2,5 sm nad čočku. a zvolna vaříme 20 minut nebo podle návodu na obalu.
Špenát opláchneme studenou vodou a třepáním osušíme. Mátu, koriandr a petrželku nakrájíme nadrobno.
Pokud se všechna tekutina vstřebá do čočky, přidáme trochu vývaru. Vmícháme špenát a necháme ho ovadnout. Potom vmícháme vylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu. Čočku upravíme na mísu, ozdobíme hoblinkami citronové kůry a podáváme.
(Rada: Na přípravu tohoto pokrmu se nejlépe hodí zelená francouzská čočka, která se nerozvaří ani po dlouhém vaření. Můžete také vyzkoušet hnědou nebo oranžovou čočku, musíte ji však hlídat, protože se může rychle změnit na kaši.)
Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.
autor Vilienka
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.