3 ks | vejce | |
1 ks | cibule | |
200 g | sádlo | |
3 ks | klobása | |
300 g | čočka | |
2 lžíce | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
mletý černý pepř |
Čočku opláchneme a dáme vařit. Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno a dáme ji zpěnit na sádle. Osmaženou cibuli zasypeme 2 lžícemi hladké mouky, tím vytvoříme jíšku. Když máme čočku měkkou vlijeme do ní jíšku a zvolna necháme provařit za občasného zamíchání. Čočku ochutíme solí, pepřem a octem. Na lívanečníku si usmažíme sázená vejce a na tuku si opečeme klobásu nakrájenou na ježka. Čočku na kyselo s opékanou klobásou a sázenými vejci podáváme s čerstvým chlebem.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
Autor:Renegene
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena