Chutney z jahod a červené řepy

Čatní (též čatný) je tradiční pochutina indické kuchyně k dochucení jídla. Recept na ostré chutné čatní, které dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou ozdobí stůl.


5.04x
60 min

Ingredience

1 špetkasůl
1 ksskořice
300 mlvoda
500 gjahody
4 kshřebíček
1 kschilli paprička
1 lžícemed
100 mlocet balzamico
4 lžícecitronová šťáva
30 ghnědý cukr
300 gčervená řepa
1 ksčervená cibule

Postup přípravy

Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme je na čtvrtky. Řepu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší díly. Lze použít i řepu nakládanou v kyselém nálevu, pak ale vynecháme ocet a citronovou šťávu.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme řepu, cukr, med, ocet, citronovou šťávu, koření, nakrájenou chilli papričku a vaříme, dokud řepa není měkká. Hřebíček a skořici je lepší dát do uzavíratelného sítka na sypaný čaj, či do varného sáčku na koření, nemusí se pak koření lovit v hrnci. Vložíme nakrájené jahody a povaříme dalších 5 minut.

Vyjmeme koření a obsah hrnce krátce rozmixujeme tyčovým mixérem. Ovšem ne zcela, měla by zůstat struktura s určitou hrubostí. Nyní chutney z jahoda červené řepy dochutíme solí, můžeme přidat balsamikový ocet, nebo čerstvé bylinky jako bazalku, saturejku nebo meduňku.

V případě konzervace pro pozdější konzumaci ještě za horka plníme do důkladně vymytých uzavíratelných sklenic. Pro lepší konzervaci můžeme přidat citronovou kyselinu, nesmí se pak již ovšem vařit! Takto konzervované vydrží chutney jako běžné zavařované potraviny.

Chutney z jahod a červené řepy podáváme k různým pokrmům podle chuti.
user-icon

autor wiki&


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chutney z jahod a červené řepy

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Indická

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena