Recept na úplně obyčejné ale velice chutné domácí rohlíky, který si zamilujete. Mít tak doma čerstvé pečivo nebylo nikdy jednodušší.
Hodnocení
4.9
/ 5 (8x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Těsto
Olej150 ml
Sůl1 lžička
Voda500 ml
Ocet 8%2 lžíce
Hladká mouka 1 kg
Mletý kmín1/2 lžičky
Koriandr mletý1/2 lžičky
Sušené droždí2 balíčky
Na potření
Mléko3 lžíce
Na ozdobu
Kmín
Mák
Sezamová semínka
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, sušené droždí, sůl, koriandr a kmín. Přilijeme vodu s octem a olejem a zaděláme těsto.
Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout.
Pak těsto vyndáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 24 stejných dílů, z každého uděláme bochánek a necháme ještě pod utěrkou 20 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme plechy, dáme na ně pečící papír a do misky nalijeme trochu mléka na potření rohlíků, případně ještě připravíme posyp (hrubozrnnou sůl, mák, kmín, sezam - podle chuti).
Domácí rohlíky ale také nemusíme sypat ničím, pokud chceme rohlíky hladké.
Vezmeme váleček na těsto a bochánky rozválíme na oválnou placičku, kterou pak mírným tlakem oběma rukama rolujeme a zároveň vytahujeme do stran, aby vznikly rohlíky.
Můžeme je nechat rovné nebo mírně zahnout.
Domácí rohlíky klademe na plech, necháváme dostatečné odstupy, cca 3 cm, rohlíky ještě nabudou, tak aby se nám neslepily.
Potřeme je mlékem a posypeme podle libosti, poté rohlíky necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu rozehřejme na 180 °C, vkládáme plechy s nakynutými rohlíky a pečeme 10 - 12 minut.
Chutné domácí rohlíky po upečení klademe na mřížku nebo dřevěnou podložku. Konzumujeme až po vychladnutí.