Omyté brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Bílý chřest oloupeme celý, u zeleného pouze dolní třetinu. Vaříme je odděleně v osolené vodě s trochou cukru. Bílý vaříme asi 15 a zelený kolem 10 minut. Poté je opatrně vyjmeme, necháme okapat a uchováme horké.
Bazalku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Máslo necháme vzkypět a sebereme pěnu. Ve vodní lázni šleháme žloutky s 8 lžícemi chřestového vývaru, pepřem a solí. Zvolna přiléváme máslo.
Přidáme nahrubo nasekané kapary a bazalku. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.
Brambory slijeme a oloupeme. Brambory se šunkou, chřestem a holandskou omáčkou upravíme na talíře a servírujeme.