Cheeseburger

Hambáč podle tohoto receptu je připravený tak, jak má být - šťavnatý, voňavý a chuťově úžasný. Recept je jednoduchý.


4.434x
35 min
2×

Postup přípravy

Hamburger je klasika už sama o sobě. Evergreen, který nikdy neomrzí, který udělal Ameriku Amerikou. A stejně jako jiná velmi oblíbená jídla, i tento se po světě postupně mění podle kraje, kde se kdokoliv rozhodne si tuhle bombu v housce uvařit. Zkuste ho a zapomenete na přidávání vajíčka, strouhanky a majoránky.

První důležitou věcí je bulka. Ideální je udělat si domácí, jejich chuť je o třídu výše než u kupovaných. Ale i ty v případě nouze postačí. Já volím z bílého těsta sypané sezamem (víkendové pečivo). Bulku rozkrojíme a každou půlku opečeme dozlatova. Opékáme ideálně na grilu, ale pokud není, tak pánev postačí - bez oleje, jen nasucho. Bez opečení nepokračujeme. Je to nejen kvůli chuti, ale zejména proto, aby se zbytek ingrediencí a šťáva z masa nedostaly do housky, která se následně rozpadá.

Na spodní část opečené bulky dáme burger majonézu. Je to vlastně majonéza se solí, pepřem, troškou citronové šťávy, dijonské horčice a čerstvé petrželky. Můžeme použít i tatarku. Dále přidáme zelený salát (římský, ledový), tenká kolečka rajčete, pár tenkých rozebraných koleček červené cibule. Cibuli můžeme osmahnout, ale já mám rád čerstvou, je ostřejší.

Na horní část si připravíme trochu kečupu, rozetřeme a přilepíme na něj 2 - 3 tenká kolečka sterilované kyselé okurky.

Na pánvi si opečeme slaninu, kterou si odložíme na kuchyňkou papírovou utěrku, aby pustila zbytečný tuk.

Připravíme si maso na cheeseburger. Na burger používáme jedině hovězí! Ano, existují jiné varianty, ale dnes děláme klasiku. Hovězí by mělo být z vyvěseného kusu, vyzrálé, ideálně doma mleté. Důležitý je obsah tuku. Tuk je chuť. Ve státech se původně do masa na burgry mlely odřezky od čištění hovězího na jiné pokrmy. Odřezky tedy byly tučnější, což dalo vzniknout tomuto pravidlu. Ze samotného mletého masa si vytvoříme v ruce kuličku, kterou následně mezi dlaněmi stlačíme na placičku velikosti o něco větší než je průměr bulky. Na tloušťku by měla mít minimálně 0.5 cm. Prostředek placičky palcem trochu zmáčkneme, maso se bude při grilování lehce nafukovat, tak ať ho máme potom rovné. Připravené placky lehce osolíme a z mlýnku jen trochu opepříme. Můžeme připravit na grilu, což se mi jeví nejideálnější, ale nic nezkazíme ani přípravou na pánvi. Pánev necháváme suchou, bez oleje a na maso musí být rozpálená. Maso nesmí přijít na studenou pánev, jinak pustí šťávu. Maso tedy zprudka opečeme po každé straně, až z klasické šedavé barvy lehce ztmavne. Podle teploty zhruba 2 minuty každá strana. Kdo má rád maso "medium", tak poradím malý trik - když maso otočíte a budete ho pozorně sledovat, tak na povrchu se začnou tvořit krůpěje krve a šťávy - to je náš čas. Na hotové maso položíme plátek čedaru (případně goudy), vyndáme z pánve a než je vložíme do bulky, necháme ho tak půl minuty až minutu stát, šťáva se dostane do celého masa a to se "vzpamatuje" z teplotního šoku. Tím opět povolí a zlepší se jeho chuť. Ale ne déle, jinak šťáva vyteče.

Maso posadíme do bulky na připravenou spodní část, poklademe pár kousky opečené slaniny a přiklopíme druhou půlkou bulky. Ideální je kombinace s domácími frity (hranolky) a sklenicí vychlazené limonády nebo mléčného shaku.

Teď už stačí jen pořádně otevřít pusu a zakousnout se do té božské many, doma připraveného cheeseburgeru.
user-icon

autor Hanzalito


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cheeseburger

Zpět na recept